![]() |
Zehirlenme |
ZEHİR NEDİR?
Vücuda alındığında ya da temas ettiğinde dokuların işlevlerini bozan maddelere zehir, ortaya çıkan bozulduğa zehirlenme denir.
• Zehirler basit örseleyici maddeler,
• Doğrudan değdikleri dokulara zarar veren yakıcı maddeler,
• Çırpınmalara yol açan maddeler,
• Sayıklama ya da komaya neden olan maddeler,
• Kalbin işlevini bozan maddeler ve alyuvarları etkileyen maddeler olarak sınıflandırılabilir.
Zehirler ağız yoluyla sindirim sistemine, solunum
yoluyla akciğerlere alınır. Ayrıca birçok zehirli madde deriden emilerek
vücuda girer.
Bazı hayvanların ısırığı ve sokması da zehirlenmelere yol açar.
Çamaşır sularından boyalara, böcek öldürücülerden
ilaçlara kadar zehirleyici özelliği olan birçok madde günlük yaşantıda
yaygın biçimde kullanıldığından, özellikle çocuklar için büyük tehlike
oluşturur.
Bu maddeleri çocuklardan uzak tutmaya yönelik etkili önlemler alınmalıdır.
AKUT ZEHİRLENMEDE İLKYARDIM
• Öncelikle yaşamsal işlevleri değerlendirmek gerekir.
• Koma ve havale gibi merkez sinir sistemini; tansiyon
düşmesi, şok, kalp ritmindeki düzensizlikler ve kalp durması gibi
dolaşım sistemini; solunum yetmezliği ve solunum durması gibi solunum
sistemini ilgilendiren belirtilere öncelik verilmelidir.
• Zehirli maddenin bilinmesi, hastaya uygulanacak
ilkyardım ve tedavide büyük önem taşır. Karaciğer ve böbrek gibi bazı
yaşamsal organların işlevlerini düzeltme işi sonraya bırakılabilir.
zehirlenen kişinin yanında bulunanların hastanın durumunu ayrıntılı
biçimde öğrenmesi, zehrin ne zaman, ne miktarda ve hangi yolla
alındığını belirlemesi, bu bilgileri hekime iletmesi son derece
yararlıdır
• Zehirli gazların solunmasına bağlı zehirlenmelerde
hastayı bulunduğu kapalı ortamdan uzaklaştırıp açık havaya çıkarmak
gerekir.
• Bu yapılamıyorsa camlar açılarak içeriye temiz havanın girmesi sağlanmalıdır.
• Ortamda yanıcı gaz bulunması durumunda en küçük bir kıvılcım oluşumunu engellemek, elektrik düğmelerini açmamak gerekir.
• Ağız yoluyla zehirlenme durumunda kusturma ya da
midenin yıkanmasıyla mide boşaltılır. Midenin boşaltılması genellikle
zehirli maddenin alımından dört saat sonrasına kadar etkilidir.
• Bağırsak hareketlerini yavaşlatan maddelerle ortaya
çıkan zehirlenmelerde, koma ve şok durumlarında 12 saat sonra bile
midenin boşaltılması etkili olabilir.
• Kusturmanın tehlikeli olduğu durumlar da vardır.
Tuzruhu (hidroklorik asit) ve kezzap (nitrik asit) gibi asitler, çamaşır
suyu (sodyum hidroksit) ve amonyak gibi alkaliler yakıcı zehirlerdir.
Kusmayla bu maddeler yemek borusuna, boğaza ve ağza daha çok zarar
verecektir.
• Bilinç bulanıklığı ve kaybı olduğunda ya da soluk
boru suna kaçtığında boğulmaya yol açabilecek köpüren sıvılar
alındığında hastayı kusturmamak gerekir.
• Hastanın kusturulması olanaksızsa ya da tehlikeliyse
mide yıkaması yapılır. Ama yakıcı zehirlerde bu yöntem gene
uygulanmamalıdır.
• Emilimi yavaş olan zehirlerde ya da hastaya 10-12
saat sonra müdahale edilebildiğinde, sodyum sülfat ya da magnezyum
sülfat gibi güçlü bir müshil yararlı olabilir
• Böcek ilacı, naftalin, fosfor ve yağda eriyen
maddelerin alınması durumunda ise bağırsaklardan emilimi
kolaylaştıracağı için müshil verilmez.
• Ağız yoluyla zehirlenmede sorumlu maddenin niteliği
bilinmese de, aktif karbon gibi emici özelliği olan ilaçlar zehrin
etkisini azaltabilir.
• Suda çözünen 50-100 mg aktif karbon, midede önemli miktarda zehri emip bağırsağa geçmeden bağlayabilir.
YAKICI MADDELERLE ZEHİRLENMELER
Evlerde en çok kullanılan yakıcı madde, çamaşır suyu
olarak bilinen yüzde 3-6’lık hipoklorit çözeltisidir. Ayrıca tuzruhu
(hidroklorik asit) gibi asitler ve çamaşır sodası gibi güçlü alkaliler
de evlerde kullanılan yakıcı maddeler arasında yer alır. Çocuklarda
hipokloritin öldürücü dozu 15-30 ml’dir.
Bu ürünlerin içilmesi, ağız ve üst sindirim yollan
mukozasında tahrişe bağlı belirtilere yol açar. Ağrı, kanlı olabilen
kusma, yutak ve gırtlak ödemi ortaya çıkar. Ağır olgularda yemek borusu
ve mide delinebilir.
GIDA ZEHİRLENMELERİ
Günümüzde gıda maddelerinin büyük bölümü az ya da çok
işlemden geçirilerek satışa sunulmaktadır. Ambalajlı gıda maddelerinin
sağlık kurallarına uygun biçimde üretilme ve üzerlerine son tüketim
tarihlerinin yazılma zorunluluğu sayesinde insan sağlığı için sakınca
yaratma olasılıkları en aza indirilmiştir.
Ama besinlerin saklanmasında ve hazırlanmasında
yapılan hatalar bazen zehirlenmeye neden olabilir. Ayrıca bazı besinler
doğal hallerinde çeşitli zehirli maddeler içerir. Bunların yanlışlıkla
ya da aşın miktarda yenmesi de zehirlenmelere yol açabilir.
Botulizm Clostridium botulinum, oksijensiz ortamlarda
çoğalan bir bakteri türüdür. Ürettiği zehir çok güçlüdür. Botulinus
zehri (botulinus toksini) ya da botulin denen bu madde, çok az miktarda
bile sinirsel iletinin kas liflerine geçişini engelleyerek felçlere yol
açar ve solunum kaslarının felci sonucunda ölüme neden olur.
Konservelenecek taze yiyeceklere bulaşabilen bu
sporlar, özellikle evde hazırlanan, uygun sıcaklık derecesinde ve
yeterince uzun süre pişirilmeden kapatılmış konservelerde gelişmesini
tamamlayarak bakteriye dönüşür. Kapalı kap içindeki oksijensiz ortamda
çoğalan bakteriler botulinus zehrini salgılar.
Ama ısıtılmadan yenen bulaşmış konserveleri yiyen kişilerde botulizm denen zehirlenme ortaya çıkar.
Zehirlenmenin ilk belirtileri olan mide bulantısı ve
kusma genellikle zehirli yiyeceğin alınmasını izleyen altı saat içinde
görülür. Zehirlenen kişi yorgunluktan, baş ağrısı ve baş dönmesinden
yakınır. Görüşü bulanıklaşır ve çift görme başlayabilir. Kaslardaki
genel güçsüzlük solunum kaslarını da etkilediğinden hastanın yaşamı
tehlikeye girer.
Solunum kasları felcini atlatan hastalar genellikle iyileşir.
Hemen tanı konabilirse, zehri etkisiz duruma getiren panzehir verilerek hastanın yaşama şansı artırılır.
MANTAR ZEHİRLENMELERİ
Yağışlı mevsimlerde artış gösteren bilinmeyen
mantarların yenilmesine bağlı olarak meydana gelen mantar
zehirlenmelerinden ölümler görülebilmektedir. Doğada yetişen mantarların
mutlaka zehirli olma riski vardır.
Bu nedenle: Kültür mantarları dışında kesinlikle cinsi bilinmeyen mantarları yemeyin. Bu cins mantarlar öldürücüdür.
Satın alacağınız mantarın ambalajını, nerede üretildiğini, imal ve son kullanma tarihlerini kontrol ederek alınız.
Mantar zehirlenmelerinde; çarpıntı, tansiyon yükselmesi, şuur bozuklukları, bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş, solunum ve dolaşım yetersizliği görülür.
Bu durumda en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özgül bir panzehiri bulunmadığından hemen mide yıkanır ve ardından belirtilere yönelik tedavi uygulanır.
0 yorum :
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.